onsdag 26 oktober 2016

2016 års Solidaritetspris går till min fantastiska mamma Kersti!

Att vinna ett solidaritetspris är stort!
Att under 22 år arbetat mestadels ideellt för att sprida demokrati frågor från Södra Afrika till Sverige och göra skillnad i människors liv stora som små är imponerade tycker jag.

För att få ett pris krävs att det utförts arbete och jag ska sammanfatta nomineringen och aktiviteterna.

Min mamma Kersti har sedan 1994 arbetat nära Mr Jacson Ndlovu och med Edward Ndlovu Memorial Trust (EMNT) i Gwanda, Zimbabwe. Biblioteket vuxit från ett enda klassrum till ett kulturcentrum med 27000 böcker och 800 bokboxar till ett 40 tal bibliotek, skolor, fängelser i närområdet. Idag arbetar ca 10 personer arbetar här.
Är du intresserad kan du läsa mera om EMNT på: htpp//www.fenml.org/

- studiecirklar för att generera kunskap till kvinnor på landsbygden.
ämnena har varit Micro-finansiering, djuruppfödning av höns, getter och grisar, trädgårdar med olika sorters grödor.

- Barnens hörna på biblioteket: en speciell avdelning för barnen med nya fina böcker i vacker skapande miljö, ritpennor, papper och mjuka kuddar att sitta på, ett initiativ tillsammans med  Book Aid International.

- Odalkyrkan i Kristianstad har sponsrat en frys till biblioteket så att kycklingar som producerats i studiecirklarna kan förvaras och säljas.

- Kersti har under alla år stickat och sytt och alla pengarna har gått till skolavgifter. Tillsammans med sin äldsta dotter Karolina har hon startat Sticka till små. En grupp kvinnor som av restgarner skapar tröjor, mössor och stumpor som skickas och delas ut till de som mest behöver det.
Över 10 000 pennor och sudd och pennvässare har samlats in för skolbarnen att använda så att de kan skriva sina examensprov. Över 10 000 kronor har samlats in till skolavgifter.

- 2005 blev skolbiblioteket i Älmhult årets skolbibliotek mycket på grund av Kerstis engagemang att skoleleverna brevväxlade med varandra och utbytte kunskaper

- Kersti  föreläser också om Zimbabwe på olika  lokala och nationella seminarier. Hennes utgångspunkt är alltid hur vi kan använda biblioteket som en grundpelare i att främja demokrati och empowerment!

Ingen gör detta ensam utan möjligheten att göra skillnad är att vi alla bidrar med det lilla eller stora som vi just NU har möjlighet att göra. Att inte göra något är inget alternativ.

Nu väntar vi alla på ett datum för prisutdelning!
HIPP HIP HURRRRRRA!!!!
Karolina


2 kommentarer:

  1. Det är alldeles, alldeles fantastiskt.. och väldigt välförtjänt tycker jag <3

    SvaraRadera
  2. Så fantastiskt Karro, och du fortsätter hennes gärning på ditt sätt, som ringar på vattnet..... Stort grattis till din mamma. Marina

    SvaraRadera